Artikelen
Je Leest nu
Amblyopie verhelpen met Tetris
4

Amblyopie verhelpen met Tetris

door Redactie23 april, 2013

Het behandelen van Amblyopie, of anders gezegd een lui oog, zou kunnen met de Russische game Tetris. De McGill Universiteit heeft ontdekt dat je de ogen traint als je ze laat samen werken, dit houdt niet niet dat ze beter worden door alleen Tetris te spelen, om tot het resultaat te komen is een bril nodig die bepaalde delen afdekt, het idee is het zelfde als het afplakken. Hieronder meer informatie.

Onderzoekers van de McGill Universiteit hebben een kleinschalig experiment uitgevoerd met 18 vrijwilligers die Amblyopie hebben. Twee weken lang moesten negen vrijwilligers Tetris spelen met de speciale bril die zoals gezegd bepaalde delen afdekte. De overige vrijwilligers speelden zoals Amblyopie normaal behandeld wordt, het goede oog werd afgedekt met een soort sticker zodat het slechte oog harder moet werken. De vrijwilligers speelden elke dag één uur lang en na twee weken werd er gekeken wie het meeste vooruitgang had geboekt. De groep die met de bril speelde had het meeste vooruitgang geboekt. Om het onderzoek iets meer dynamiek te geven werd ook de andere groep getest met de brilmethode, hieruit bleek de zelfde vooruitgang als eerder.

Werking van de bril en Visuele Cortex

Tetris werd met de bril als het ware in twee stukken geknipt. Het ene oog zag de vallende objecten, dus de bovenkant, en het andere oog zag enkel de bodem. Het was noodzakelijk dat beide ogen samenwerkten. Volgens de onderzoeker zou het ook moeten kunnen werken met andere games. Het grote voordeel is dat het aangenamer is dan de traditionele methode, ook lijkt het sneller te werken en is er daardoor eerder resultaat, de exacte aanleiding hiervoor is niet geheel duidelijk. Er wordt gedacht dat iets in het brein het leervermogen van de visuele cortex belemmerd, dit als er door het oog met amblyopie wordt gekeken. Het brein lijkt beter te doen als het op deze manier wordt ‘misleid’, de visuele cortex blijkt volgens dit onderzoek dan kneedbaarder.

Over de Auteur
Redactie
De redactie van Gamemind zorgt ervoor dat jij gave, interessante of informatieve content op een begrijpbare wijze voorgeschoteld krijgt. Hierbij worden we ondersteund door de Gamemind community. Heb je vragen voor ons of misschien wel een tip? Mail ons gerust!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.