Artikelen
Je Leest nu
De PlayStation 4 – Alles op een Rijtje
0

De PlayStation 4 – Alles op een Rijtje

door Redactie21 februari, 2013

Het is zover, het is nu officieel, de PlayStation 4 is aangekondigd! Ben je afgelopen nacht niet aanwezig geweest of heb je geen stream bekeken dan ben je hier op het juiste adres! Wat is de PlayStation 4? Met de aankomende feestdagen kun je zelf al aan de slag!

De nieuwe console is zoals in de lijn van verwachting lag, makkelijker voor ontwikkelaars. Het lijkt meer op de architectuur van computers (x86) en dit maakt het programmeren vele malen makkelijker en sneller. De gelekte specificaties van de afgelopen weken blijken in zekere zin te kloppen, niet alles is nog bekend.

De PlayStation houdt je voorkeuren bij waardoor het anticipeert op wat jij wilt

Wel heeft de nieuwe PlayStation 8GB (GDDR5) aan intern geheugen en wordt er gebruik gemaakt van een 8-core processor (Jaguar Cores, geschikt voor 4K resolutie in theorie), de CPU en GPU zijn gecombineerd. Uiteraard is de processor apart voor de PlayStation ontwikkeld. Ook is er een aparte chip voor downloads, dit houdt in dat je geen snelheidsverlies hebt tijdens het spelen. Ook kan het nu op de achtergrond updaten, niets wachten maar gewoon doorspelen! Dit laatste geldt op een andere manier ook voor games. De PlayStation houdt je voorkeuren bij waardoor het anticipeert op wat jij wilt, het kan zo zijn dat het al een spel voor je heeft gedownload zodat je meteen kunt beginnen! Op de controller zit een power-knop die ook een slaapfunctie (slaapstand) heeft zoals bekend op computers. Dit houdt in dat je kunt stoppen met gamen en dat je erna op precies hetzelfde moment verder kunt gaan!

Controller

De controller, de Dual Shock 4 is een apart geval omdat deze qua vorm lijkt op de controller van de Xbox 360. Dit is naar ons inzien niet verkeerd en geen slecht punt, de controller van Microsoft heeft zo zijn voordelen! Een voordeel van de controller van Microsoft is de trigger-knop, deze zit nu ook op de Dual Shock 4.Wel ontbreken de select en start knop op de Dual Shock 4. Hiervoor is nu een touchscreen in de plaats gekomen, verdere specificaties en dergelijke zijn (nog) onbekend, het lijkt soortgelijk als op de PlayStation Vita. Op de voorzijde zit een zogenaamde (led) light bar wat voor motion besturing is. Ook deze is verbeterd en er werden creatieve dingen getoond tijdens de presentatie. Zo kun je sculpturen maken door in de diepte bewegingen te maken en zo objecten te vormen. De PlayStation Eye zorgt voor de detectie van de light bar. De Playstation Eye is in feite twee camera’s en vier ingebouwde microfoons. De light bar in samenwerking met de Eye is dus in principe hetzelfde idee als de PlayStation Move zoals we die nu kennen. Het moet mogelijk zijn om de speler te herkennen aan de hand van zijn of haar gezicht. Uiteraard is de kwaliteit vele malen beter dan nu op de Move. Op de controller zelf zitten ook nog luidsprekers en er is een audio-ingang voor eventueel een koptelefoon.

Wat jammer is, is het ontbreken van het design van de console zelf, deze is nog niet onthuld. Andere opmerkelijk dingen zijn onder andere de afwezigheid van Electronic Arts, geen beelden van zoals verwacht Battlefield 4.

Online Mogelijkheden

Een veel gehoord verzoek is het afspelen van oudere games op de PlayStation 4. Dit is fysiek niet mogelijk! Wel kunnen PlayStation 1, PlayStation 2 en PlayStation 3 via de cloud worden gespeeld, uiteraard ook PlayStation 4 games! De cloud is geregeld samen met Gaikai en het wat minder bekende Ustream. Het is mogelijk om je beelden live naar iemand anders te streamen, je vrienden kunnen via bijv. Facebook commentaar geven. Sony wil dat de PlayStation 4 een centrale rol krijgt in het huis. Dit willen ze bereiken doordat de Playstation met vele apparaten zoals tablets en smartphones in verbinding staat. De PlayStation Vita krijgt een grotere rol doordat PlayStation 4 games er naar toe te streamen zijn.

Het online aspect werd erg opgeblazen in de persconferentie. Zo spelen ze erg in op sociale interacties met je vrienden. Dit lijkt op de mogelijkheden van de Wii U. Zo kun je een vriend om hulp vragen als het je zelf niet lukt tijdens het spelen. Interessant is dat je vriend of vriendin de controller over kan nemen, op afstand wel te verstaan! Dit werd nogmaals duidelijk in een demo van Capcom waar een speler een draak niet kon verslaan. Gameplay-beelden kunnen gemakkelijk gedeeld worden met vrienden via de shareknop, deze kunnen ook bewerkt worden indien gewenst.

De Games

Een andere belangrijk punt van de persconferentie zijn de beelden, of met andere woorden de games. Hoe zien deze eruit en welke nieuwe games zijn er aangekondigd? De Nederlandse Guerrilla Games heeft eigenlijk de show gestolen met hun nieuwe game, Killzone Shadow Fall. Deze game werd live gespeeld en gestreamd via de nieuw dienst. Dit ging bijna mis achter de schermen.

De Game van Guerilla zag er prachtig uit! Er was een commando te zien die door een scanner moest, kort daarna vond er aanval plaats. Erg futuristisch zoals we gewend zijn en grafisch hoogstaand. Een andere game die opviel ook vanwege de grafische schoonheid was een racegame genaamd Driveclub, net zoals Killzone een exclusive voor de PlayStation 4. De stijl doet erg denken aan de Forza serie op de Xbox 360, uiteraard stukken mooier.

Destiny, de aankomende titel van Bungie komt ook uit voor de PlayStation 4, de ontwikkelaar van de bekende Halo serie. Verder was er een nieuwe titel van Capcom onder de werknaam Deep Down. Dit lijkt erg op een RPG en doet al gauw denken aan The Elder Scrolls: Skyrim vanwege de draken in de game. Uiteraard was Watch Dogs er met een nieuwe trailer, ook was er een trailer van The Witness die er veelbelovend uitziet door de unieke stijl en benadering van de ontwikkelaar. De game speelt zich in je hoofd af, aldus de ontwikkelaar. Square Enix toonde een interessant game, de naam hiervan is onbekend. Blizzard kondigde zoals al in de lucht hing Diablo 3 voor de PlayStation 3 & 4 aan. Ook komt er een nieuwe Infamous game, dit gaat over een mensen met bovennatuurlijke krachten. De laatste titel die we benoemen kwam al vroeg in de show onder de aandacht, het gaat om de game Knack. De speler bestuurt een wezen die interactie heeft met de omgeving. Het opnemen van steen werd er in de trailer bijv. getoond.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat de PlayStation 4 een goede indruk heeft gemaakt. Weggeblazen heeft het ons niet. Het is een console die qua rekenkracht naar alle waarschijnlijkheid op de troon blijft zitten, zo heeft de console maar liefst 1,84 teraflops. Het is de vraag of Microsoft hier overheen gaat, heel veel verschillen zal het uiteraard niet. De meeste titels zijn multiplatform en om die reden verschillen ze grafisch nooit heel veel. De nieuwe console ligt met de feestdagen al in de winkels!

Over de Auteur
Redactie
De redactie van Gamemind zorgt ervoor dat jij gave, interessante of informatieve content op een begrijpbare wijze voorgeschoteld krijgt. Hierbij worden we ondersteund door de Gamemind community. Heb je vragen voor ons of misschien wel een tip? Mail ons gerust!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.