Artikelen
Je Leest nu
De Toekomst van de Controller: deel 1
0

De Toekomst van de Controller: deel 1

door Rick de Vries24 december, 2011

Het is weer zaterdag en daarom zijn we er met een nieuwe Gamevisie. Deze keer gaan we kijken naar de toekomst van de controller. Ja, dat kleine ding waar je koffie en thee overheen laat vallen. Dat kleine ding waar je buurvrouw van schrikt als ze voor je raam langs loopt en jij boos de controller er door heen gooit. Ja, die!

Een stukje terug

Voordat we een sprong in de tijd maken, gaan we eerst even kijken waar we het al die jaren mee hebben moeten doen. Wat maakt een goede controller? Lastig. Als we de vraag omdraaien wat maakt een controller slecht? Dan komen we al een stuk verder.

Het ontwerp en de indeling zijn van essentieel belang. Sega heeft in het verleden een controller gemaakt, de Sega Master Pad. Op de deze controller ontbrak de pauze knop, het leek Sega beter om die op de console zelf te doen. Erg onhandig. Maar er zijn ook controllers die er veel belovend uit zien en vervolgens zwaar teleurstellen. De Power Glove was er daar één van. Het zag er erg futuristisch uit, maar daar bleef het ook bij. De controller werkte in de meeste gevallen niet.

Daar komt nog bij dat ik er al twee keer een kop thee over heen heb laten kieperen, en hij doet het nog steeds, wonderbaarlijk genoeg.

Tegenwoordig kun je je dat niet meer voorstellen. Ook zijn er controllers geweest die na een paar dagen van ellende uit elkaar vielen. Stel je toch eens voor dat je een Playstation koopt en dat je de volgende dag opnieuw in de winkel staat met je controller, maar dan in meerdere stukjes.

Soorten

De allerbekendste en meest gebruikte is toch wel de muis. Iedereen heeft er wel één, maar het is dan ook niet alleen voor gamen. Revolutionair was het wel. De gamepad daarentegen is er wel voor de gamers. Met twee zwetende handen en twee duimen met centimeters eelt bestuur je een game op een prettige manier. Maar ook de wat jongere touchpad kunnen we als een controller zien. Het is niet voor alles de geschikte oplossing maar plezier heb je er zeker mee. En laten we niet vergeten wat de Joystick heeft betekend. Voor zowel de huidige controller als voor de vliegsimulators. Maar wat brengt de toekomst voor moois?

[hero heading=”Huidige generatie”]

Wii wat Hoe?

In de huidige generatie kennen we drie grote partijen. Nintendo, Microsoft en Sony. Met de aankondiging van de Wii waren we laaiend enthousiast, de code naam was ook nog eens Nintendo Revolution. Het bleek in onze dromen echter mooier dan in de werkelijkheid. De manier van gamen was erg vernieuwend. Maar het werkte gewoon niet zo fijn. De Wii-remote wat een motioncontroller is bleek minder te kunnen qua besturing. Wat wel erg leuk is en vaak wordt vergeten is de toevoegende waarde van het speakertje op de Wii-remote. Met het schieten van een pijl in Zelda kun je namelijk horen wanneer je het los laat en wanneer het aankomt via het geluid van de televisie.

Sonnus en Sonny

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Zou Sony dit gedacht hebben? Of het waar is doet er eigenlijk niet zoveel toe. Ook Sony wou graag mee doen met het hele motion gebeuren en kwam met de Playstation Move. Maar naast dat het om een andere techniek gaat komt het grote deels overeen met de Wii-remote. De SIXAXIS en later de DUALSHOCK 3 zijn in mijn ogen vele malen belangrijker. De SIXAXIS is de tijdelijke vervanger van DUALSHOCK 3. Vanwege een rechtszaak met de patenthouder van de trilfunctie kon Sony de DUALSHOCK 3 nog niet introduceren. Later toen Sony een overeenkomst met de houder gesloten had kon de DUALSHOCK 3 in de schappen. Ook is de bouwkwaliteit van de DUALSHOCK beduidend beter. Misschien heb je ze beiden thuis liggen? Pak ze beide en schijn met een fel lampje op de onderkant van het uiteinde. En wat blijkt? Bij de SIXAXIS schijnt het lampje door het plastic heen, en bij de DUALSHOCK 3 gebeurt dit niet.

Het ontwerp is tegenover zijn voorgangers niet zo spectaculair. Gelukkig zijn de functies dat wel. SIXAXIS of je het nu van links naar rechts leest of van links naar rechts er staat hetzelfde. SIXAXIS oftewel zes assen is een bewegingssensor door na voren, opzij of omlaag te gaan kun je veranderingen in de game aanbrengen. Ook zit er een menu knop in het midden zodat je snel naar het menu kunt gaan. Het mogelijke nadeel van deze controller, wat natuurlijk afhangt van wat je prettig vindt, is het formaat. De uiteindes liggen niet lekker in de handpalm en zijn te kort. En de knuppels zijn te klein. Maar het is zeker een grote stap in de goede richting als we naar de voorgangers kijken.

NextBox

Ook Microsoft doet met volle glorie mee in het Motion gebeuren. Met als groot verschil dat je geen controller meer nodig bent. Sterker nog jij bent de controller! De Kinect schepte net zoals destijds de Wii ontzettend hoge verwachtingen. Je zou kunnen praten met personages in een game. Project Milo ging niet door en echt goede games zijn nooit gekomen. Het werd steeds meer een partyplatform voor de casual gamer. Erg leuk hoor, maar spijtig dat er niet het maximale uitgehaald wordt. De Xbox 360 controller is in vergelijking met de originele Xbox controller een stuk kleiner.

De Xbox 360 controller heeft een erg mooie vormgeving. De triggers die je misschien doen denken aan de Sega Dreamcast zijn ontzettend handig, en maken een groot verschil met het spelen van shooters. De indeling van de knoppen is gewoon goed. De D-pad ziet er sierlijk uit, en zit op de juiste plek zodat je geen kramp krijgt. Het nadeel van de controller, al is nadeel al een vrij groot woord, zijn de knuppels. Ik hoor en lees wel eens dat ze kramp veroorzaken. In mijn geval geen kramp al had de linker knuppel iets hoger mogen zitten. Daar komt nog bij dat ik er al twee keer een kop thee over heen heb laten kieperen, en hij doet het nog steeds, wonderbaarlijk genoeg. Wel heb ik hem moeten openmaken, maar er is niks vervangen. En het was behoorlijk wat thee. Plak Plak.

[/hero]

Deel 2

We hebben nu goed voor ogen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Omdat het anders wel erg veel wordt gaan we morgen verder. Wat voor een gekke rare ideeën zullen voorbij komen? Hoe ver zullen we in de toekomst kijken? Morgen op de 1e kerstdag kun je het lezen. Dus ben je klaar met het opeten van je kalkoen? Wil je even weg van je familie? Welke reden je ook hebt morgen kun je het 2e deel lezen. Prettige kerstdagen!

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.