Artikelen
Je Leest nu
De Toekomst van de Controller: deel 3
0

De Toekomst van de Controller: deel 3

door Rick de Vries27 december, 2011

We zijn al weer bij deel drie aanbeland! In de vorige delen zaten we al te spelen met de gedachten om games te besturen met je denkvermogen. Ook heb ik het over een manier gehad om games te besturen met je spieren. Misschien vraag je je af hoe dat apparaat heet en wil je er meer over weten. Daarom beginnen we met een klein stukje over het desbetreffende apparaat. Daarna gaan we naar de Emotiv EPOC kijken, de wat? Lees gewoon rustig verder.

Use the force

Het apparaat staat bekend onder de naam NIA, wat staat voor Neural Impulse Actuator staat. Het is alweer een paar jaartjes oud en OCZ (de ontwikkelaar) heeft het product afgelopen lente uit de productie genomen. De naam doet al gauw denken dat het je brein leest. Maar dit blijkt niet waar te zijn. Door middel van spierbewegingen kan de NIA bepalen wat er moet gebeuren. Hiervoor moet je wel het apparaat kalibreren met je persoonlijke spierbewegingen. Fronzen kan bijvoorbeeld vooruit lopen zijn, boos kijken schieten en ga zo maar door. Hieronder kun je een demonstratie van de NIA zien. De muis is nog wel in gebruik, afhankelijk van de instellingen.

Het echte werk

Het bovenstaande is natuurlijk erg gaaf. Maar het gaat om spierbewegingen. Gamemind ziet dat dan ook niet als de toekomst. Nee, wij verwachten dat je een game in de toekomst met je gedachten kan besturen. De eerder genoemde Emotiv EPOC komt het dichtste in de buurt van wat wij voor ogen hebben, of leuker gezegd in gedachten.

De Emotiv EPOC maakt gebruik van elektro-encefalografen. Ho! Nu volg ik je niet meer, zal je vast denken. Elektro-encefalografie is de volledige benaming voor EEG. Mocht je niet precies weten wat dit is dan leggen wij dat nu haarfijn met alle liefde uit. EEG is term die je vast wel eens gehoord hebt. Een EEG vertelt iets over de hersenen, maar wat en hoe? Bij het maken van een EEG worden er circa 20 elektroden op het hoofd geplaatst, kleine knopjes die meestal verwerkt zitten in een mutsje. Om goed contact te maken wordt er een vloeistof op het hoofd gesmeerd dat geleid. De elektroden gaan vervolgens de spanning meten. De gemeten spanning is gering, maar het signaal wordt omgezet in cijfertjes deze cijfertjes komen vervolgens in een grafiek te staan. Aan de hand van de grafiek, wat er meerdere zijn, kun je zien of iemand rekent, slaapt of een andere activiteit vertoont. Des te rechter de lijn des te minder activiteit geldt in de meeste gevallen. Moge het nu duidelijk zijn.

Toepassing

De mensen achter Emotiv EPOC hebben van dit principe gebruik gemaakt. Ze hebben aan bepaalde golven een actie gekoppeld. Het wordt als het ware vertaald door de Emotiv EPOC. Waarschijnlijk denkt u nu dat dit apparaat duizenden euro’s kost, u komt in de buurt. Het is zeer afhankelijk voor welk model je gaat. De Education Edition kost zo’n €2200 maar als u voor de Enterprise Plus Edition kiest betaalt u maar liefst €7300. Maar het kan goedkoper. Voor €250 heb je de EPOC neuroheadset, de normale basis versie. Dit mag dan wel een stap in de goede richting zijn, het is nog lang niet de nieuwe controller. Er is al veel gespeculeerd over het product, en helaas ontbreekt objectiviteit. Mensen zijn door het dolle en zien het groter plaatje niet meer. Laten we eens een voorstelling maken om het duidelijk te maken. Zodra je het pakket binnen krijgt zul je vast niet kunnen wachten om het te testen. Je maakt de doos vliegensvlug open en ziet het mooi vormgegeven product. Het werkt draadloos en is simpel aan te sluiten d.m.v. een dongel. Maar je moet eerst vloeistof aan brengen net zoals een EEG vervolgens ben je tien minuten bezig om het op je hoofd te plaatsen. Want de in dit geval 16 elektroden moeten allemaal op de juiste plek zitten anders werkt het niet. Dus elke keer als je het gebruikt keer op keer moet je het setje precies goed op je hoofd plaatsen. Zijn we klaar met het plaatsen dan moeten we beginnen met de training, want het werkt niet meteen. Net zoals de NIA moet je hier ook kalibreren.

Drie manieren

Het product blijkt ineens niet alleen gebruik te maken van je brein. Er zit een gyroscoop in het apparaat. Zodra je je hoofd beweegt gaat de muis bewegen. Erg jammer en ik kan me voorstellen dat je je bedonderd zou voelen. Gelukkig maken de andere functies wel gebruik van het brein. Zo kun je door middel van lachen of te gapen, tekens aan een expressie koppelen. Het laatste is het interessante omdat het daadwerkelijk gedachten koppelt aan een actie. Zo kun je bijv. denken aan links en een object vervolgens de linkerkant opsturen. Dit kun je koppelen met een game. De game Pong leent zich perfect voor deze gedachte en is gratis te downloaden, let wel op dat deze game apart geprogrammeerd is door het bedrijf zelf.

Het gevoel van telekinese geeft een magisch gevoel. Maar functioneel ermee gamen is nog niet mogelijk.

Het klinkt misschien erg leuk en dat is het voor een korte periode ook. Het is leuk om het aan je vrienden te laten zien.  Het gevoel van telekinese geeft een magisch gevoel. Maar functioneel ermee gamen is nog niet mogelijk. Volgens grote computer bedrijven zullen we over vijf jaar al gebruik maken van deze technologie(op grote schaal), en het in veel huishoudens moeten tegenkomen. Gamemind twijfelt daar hevig aan. En gelooft er maar weinig van. Overigens is deze technologie wel zeer handig voor mensen met een verlamming. Maar wij meten het voornamelijk met activiteiten rondom de computer en toepasbaarheid op consoles.

Toekomst

Na drie artikelen blijft de toekomst onzeker, dat er verandering opkomst is staat vast. De komende jaren zullen we het motion gebeuren steeds dichter bij zien komen. Maar het zal grotendeels optioneel blijven. De komende tien jaar blijven we nog lekker klikken op knopjes. Wel zal er steeds meer met je gedachten kunnen. Denk bijv. aan een afstandbediening die in je hoofd zit. Maar een groot probleem blijft toch wel de manier waarop het nu gebeurt wij mensen gaan niet over straat met twintig elektroden op ons hoofd. Nee, daar zijn we te ijdel voor, en het past niet bij de tijdsgeest. Wij geloven in het besturen met je gedachten. Op welke manier dat moet is nog niet bekend. De volgende generatie consoles zal minder grote vernieuwing hebben wat betreft de controller.

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.