Film en Serie
Je Leest nu
Resident Evil: Retribution – Actie en geen Verhaal
0
Review

Resident Evil: Retribution – Actie en geen Verhaal

door 4 februari, 2013
Positief

Choreografie, Special Effects zijn over het algemeen goed, komt enigszins overeen met een videogame

Negatief

Verhaal, 3D is geen toevoeging, technische afwerking, karakters krijgen geen tijd om te ontwikkelen, te gehaast richting het einde

Score
Onze Score
Bezoekers Score
Beoordeel
Algemene Kwaliteit
6.0
Technische Kwaliteit
6.5
Audio Gerelateerde Kwaliteit
6.0
Karakters/Personages
5.0
Overige
5.0
In een notendop

Anderhalf uur lang actie en een hoop special effects. Met een ontzettend wazig begin en slecht vormgeving uitleg over de voorgaande delen zet het meteen de toon voor de rest van de film. Uiteraard is de film gebaseerd op de Resident Evil game serie en hier heeft de maker ook wat mee gedaan, dat is één van de weinig pluspunten van deze film.

5.7
Onze Score
Bezoekers Score
Je hebt een beoordeling gegeven

Alle voorgaande delen van Resident Evil: Retribution heb ik de afgelopen jaren bekeken. De films zijn in mijn ogen altijd leuk om te zien, dit ook mede omdat het gebaseerd is op de gelijknamige gameserie. Het kent een interessant verhaal dat de laatste jaren in overdreven mate terugkomt, dit in de vorm van series als The Walking Dead maar ook in games is er een explosie van zombies gaande. Resident Evil: Retribution is alweer het vijfde deel en opnieuw vertolkt voormalig model Milla Jovovich de hoofdrol. Ze kruipt opnieuw in de huid van Alice en het verhaal zal direct doorgaan waar deel vier eindigde.

Het Verhaal

In de voorgaande films heeft altijd wel een vorm van opbouw gezeten, of even de rust voor een dialoog. Dit is essentieel voor de ontwikkeling van het verhaal en ook meteen de karakters. In het begin zal de film uitleggen wat er in de voorgaande delen is gebeurd. Dit gebeurt op een wat ouderwetse manier, door middel van hokjes met daarin een video en uitleg van Alice moet dit duidelijk worden gemaakt. Dit is onvoldoende voor mensen die net kennis maken met Resident Evil. Later in de film zullen bepaalde attributen voor komen die onbekend zijn voor nieuwe kijkers. Het zal leuker zijn voor mensen die de voorgaande delen al hebben gezien, wel is het een teleurstelling dat het minder is dan de voorgaande delen. Het verhaal is uiteraard nooit erg geloofwaardig geweest, alleen de interactie die Alice heeft met een bepaald persoon is opmerkelijk slecht te noemen. Geloofwaardigheid lijkt nog verder te zoeken dan voorheen, en dit op de negatieve manier.

De onderstaande alinea zegt wat over de ontwikkeling van het verhaal. Dit zijn LICHTE SPOILERS! Omdat het een zeer dun verhaal is geven we je de optie om het over te slaan.

Het verhaal kan in een paar regels worden omschreven. Dit is ontzettend jammer omdat het een zeer uitgebreid universum is. Er zullen nu wat spoilers volgens zoals hierboven duidelijk staat. Heb je de eerdere delen niet gezien dan raden we je af om verder te lezen, al zijn het lichte spoilers. De wereld is getroffen door het T-Virus wat mensen verandert in zombies, al valt daar nog wel over te discuteren. Dit virus is gemaakt door Umbrella Corporation. Alice zit sinds het laatste deel op een schip van Umbrella Corporation. Op het schip de Arcadia bevinden zich mensen die ramp hebben overleefd, er dreigt geen acuut gevaar tot op het moment dat het leger van Umbrella Corporation eraan komt! Hier begint de film dan ook. Alice wordt gevangen genomen en komt terecht in een simulatiecomplex van Umbrella Corporation. De vraag is hoe ze hier weer uit gaat komen!

Technisch op het randje

De film kent heel veel ruimte voor special effects. Hier wordt dan ook lang en breed gebruik van gemaakt. Dit is over het algemeen erg goed gedaan! Af en toe heb je wel het idee dat je naar een oude scene zit te kijken vanuit de jaren negentig. Gedurende het verhaal zullen de karakters in een auto terecht komen, zodra ze het beeld binnenin laten zien komt het jaren 90 gevoel omhoog borrelen. Jammer dat dit soort dingen in de film zitten. Ook zijn verschijnselen die gewoon incorrect zijn! Zo is er een scene waarbij mensen in een soort kantoor zitten met voor zich een (glazen) raam. Je ziet dat ze door hun hoofd zijn geschoten en de spetter zitten ook op het glas! Vervolgens zie je een flashback wie dit heeft gedaan. De kogels komen echter van de andere kant! Het glas had dus stuk moeten zijn, of de kogel moet op magische wijze door het glas zijn heen gegaan, vervolgens om het persoon heen zijn gegaan en toen achter in het hoofd van diegene zijn gegaan? Ook is er een sneeuw scene waarbij er kogels met bloed op grond vallen. Echter is het bloed in de volgende scene ineens verdwenen. Erg slordig allemaal! Ook is het wonderlijk hoeveel munitie er in de wapens uit Resident Evil gaan, dit zullen we niet al te zwaar wegen omdat de film geen realisme nastreeft.

Op het gebied van audio is er ook nog veel ruimte voor verbetering! De audio-effecten zijn erg slecht en het schietgeluid had echt stukken beter gemoeten omdat 80% van de film eruit bestaat! De redding is het thema muziek van deze film en de muziek uit de eerste Resident Evil game. Als dat er niet inzat hadden we het een vijf gegeven.

Acteerwerk

In deze film zullen vele oude bekenden terugkomen. Zo is er ook weer de Britse acteur Colin Salmon in de rol van James ‘One’ Shade. Dit was kennelijk alleen op papier mooi. Alle tekst had ie bij wijze van spreken op zijn hand kunnen schrijven. De acteurs en actrices krijgen totaal geen ruimte om te binden of te ontwikkelen. Het dan ook niet zozeer het acteerwerk dat rampzalig is, maar de dialogen komen niet van de grond. Af en toe is het lachwekkend te noemen. Zelfs met de beste acteurs en actrices had het niet beter gekund. Het had geen diepgang en de ruimte was er ook niet voor.

Conclusie

Tot slot nog even kort over het 3D effect. Hier wordt door bepaalde media met lof over gesproken dit is naar mijns inziens onterecht. Het is opnieuw geen aanvulling op de film. Het is grappig gedaan maar de film wordt er zeker niet beter van! 3D moet een aanvulling zijn op de ervaring naar mijn inzien. Het is nu vaak de film + 3D omdat het kan. Dit is een verkeerde gedachte en precies wat er weer gebeurt bij deze film. Over het algemeen gezien is deze film ondermaats. Ben je een fan van de serie of heb je de voorgaande delen bekeken dan is het de moeite nog waard. Is dit alles niet het geval dan kun je het beter aan je voorbij laten gaan! Dit is waarschijnlijk de minste film tot nu toe! Een zesde deel is aangekondigd en zal het laatste deel zijn met Alice. Hopelijk dat het een waardig slot van de serie is en dat we deze gauw mogen vergeten!

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Algemene Kwaliteit
Technische Kwaliteit
Audio Gerelateerde Kwaliteit
Karakters/Personages
Overige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.