Film en Serie
Je Leest nu
The Bourne Legacy – Een Confronterend Vervolg?
1
Review

The Bourne Legacy – Een Confronterend Vervolg?

door 20 februari, 2013
Positief

Leuke actiefilm, verwijzingen naar de vorige films, goede acteerprestaties, visueel aantrekkelijk

Negatief

Verhaal kent geen diepgang (helemaal in vergelijk met de vorige films), minder doordacht, matige opbouw richting het einde

Score
Onze Score
Bezoekers Score
Beoordeel
Algemene Kwaliteit
6.0
3.8
Technische Kwaliteit
6.0
4.0
Audio Gerelateerde Kwaliteit
6.0
3.7
Karakters/Personages
7.0
4.1
Overige
6.0
6.6
In een notendop

The Bourne Legacy speelt zich na de drie eerdere Bourne films af. De eerdere films waren een groot succes en de verwachting voor deze film was dan ook hooggespannen. Terecht? Met een andere insteek en de afwezigheid van Jason Bourne een karakter uit de vorige Bourne films is de titel misschien wat misleidend. Het is een aardige film, niets meer of minder.

6.0
Onze Score
Bezoekers Score
Je hebt een beoordeling gegeven

Af en toe wil je een film kijken zonder dat je er ook maar iets van af weet. Dit blijkt lastiger dan het lijkt en al helemaal als je ook de media op de voet moet volgen! Vooraf had ik meegekregen dat Jason Bourne opnieuw de hoofdrol in de film zou opeisen, dit betekende dat Matt Damon de rol op zich zou nemen. In de wandelgangen hoorde ik dat dit ineens anders werd. James Renner, die ik nog zag schitteren in The Avengers zou nu de hoofdrol krijgen. Verder wou ik er niets meer over weten. Eenmaal begonnen aan de film was ik erg verbaasd dat James Renner niet Jason Bourne was. De titel voelde ineens als een simpele en goedkope marketingtruc, spijtig…

Het Verhaal

Let op! Lichte spoilers over het verhaal. Informatie wat in trailers duidelijk wordt.

Let op, we gaan nu licht het verhaal behandelen hierin staan spoilers zoals wat Jeremy Renner in de film voor een rol vertolkt. De film kent een niet al te interessant verhaal, althans de uitvoering. Net zoals de vorige films is de CIA opzoek naar het perfecte wapen, dit is de agent zelf die min of meer onverslaanbaar wordt. In The Bourne Legacy volgen we Aaron Cross, de rol die vertolkt wordt door Jeremy Renner. Hij neemt deel aan een genetisch experiment wat hem op alle terreinen moet verbeteren. Tijdens een trainingsmissie wordt hij en iemand anders die ook deelneemt aan het experiment aangevallen. Hier zal het verhaal beginnen. Rachel Weisz zal de rol van een wetenschapper aannemen. Hoe kan het ook anders de paden tussen de twee zullen kruizen. Hoe dit gebeurt laat ik in het midden.

De film begint ondanks een persoonlijke teleurstelling zoals hierboven valt te lezen best sterk. Het laat je echt ontdekken wat er aan de hand is. De omgeving is prachtig en Renner anticipeert hier goed op. Je wil graag meer weten. Je krijgt flarden van de buitenwereld mee, dit vanuit het perspectief van de CIA. Dit moet de spanning wat verhogen voor de kijker. Dit wordt steeds heftiger en waar een Jason Bourne film dit zo goed deed lijkt het hier niets toe te voegen. Het oogt rommelig.

Einde Lichte Spoilers

Achtergrond

De Bourne serie is niet iets van de laatste jaren. In 1980 kwam namelijk het eerste Bourne boek al uit, geschreven en bedacht door Robert Ludlum. Acht jaar daarna kwam er zelf een (mini) serie van het eerste boek The Bourne Identity. Pas in 2002 kwam de gelijknamige film met Matt Damon in de hoofdrol. De laatste film met Damon in de huid van Jason Bourne komt uit 2007, er zou een nieuwe komen maar deze is er nooit met Damon gekomen. In 2012 verscheen er The Bourne Legacy, dit naar het gelijknamige boek. Echter is dit boek niet geschreven door de spirituele vader van Jason Bourne maar door Eric van Lustbader. Robert Ludlum is in 2001 overleden en om die reden hebben verscheidende auteurs het stokje of anders gezegd de pen overgenomen.

Het is niet zozeer dat de acteerprestaties ondermaats zijn, het is echt de opzet die de regisseur of scriptschrijver voor ogen had. De scenes zullen steeds eentoniger worden naar mate de film vordert. De geloofwaardigheid wat bij een thriller belangrijk is komt in een lastige situatie terecht. Het einde had dan ook in elke film kunnen zitten en is eigenlijk niet meer spannend. Dit is jammer en af en toe lachwekkend.

Technische en acteer prestaties

Het verhaal en het verloop daarvan zijn niet de sterkste punten. Wat zijn dan wel de sterke punten? Over de acteerprestaties was ik erg te spreken. Jeremy Renner en  Rachel Weisz blijken een goed koppel te zijn. Echt een kans tot ontplooien van hun acteerprestaties krijgen ze niet. Met een cast als deze is dat een gemiste kans te noemen.

Technisch is de film redelijk te noemen. Achtervolg scenes zijn goed in beeld gebracht. Er wordt goed gebruik van meerdere posities en opvallende fouten blijven buiten kijf. Opmerkelijk is wel dat bepaalde objecten zoals auto’s of vliegtuigen veranderen. Een Boeing 747 zal in de film opeens een 777 worden, dat kan uiteraard niet. Echter is het niet storend en zullen de meeste mensen het niet eens zien!

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat dit een redelijk film is. Had het geen connectie met de vorige films dan was het al een stuk minder interessant. Verwijzingen naar de vorige films en het interessante universum waar het zich afspeelt houden het interessant. Een vervolg zou zeker niet verkeerd zijn, al zit ik er niet meer naar uit te kijken zoals dat wel bij deze film was. Heb je zin in een avond actie zonder al teveel denken dan is dit een prima film. Wil je diepgang of ingenieuze verschijnselen zoals in de vorige films dan kun je wat teleurgesteld zijn met deze film, dat heeft het niet. Wat betreft het audio-technische kunnen we kort zijn, dit is zoals je zou verwachten en kent uit de Bourne reeks. Brengt geen vernieuwing met zich mee. Op het einde hebben ze voor een leuke ‘Bourne’ oplossing gekozen zoals we die graag zien! Misschien dat Jason Bourne en Aaron Cross samen eens terugkomen in een film? Wie weet!

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Algemene Kwaliteit
Technische Kwaliteit
Audio Gerelateerde Kwaliteit
Karakters/Personages
Overige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.