Games
Je Leest nu
Assassins Creed 3 – Het Afsluiten van een Trilogie
0
Positief

Subliem verhaal, geschiedenis, leveldesign, de diversiteit in de game en de daarbij horende mogelijkheden

Negatief

Technisch beduidend minder, het slecht introduceren van de mogelijkheden, kleine details over het hoofd zien zoals haar dat na kleden veranderen er ineens weer is

Score
Onze Score
Bezoekers Score
Beoordeel
Technische Kwaliteit
7.1
8.5
Audio Gerelateerde Kwaliteit
9.0
9.0
Algemene Spelervaring
9.0
8.7
Game Design
9.0
8.5
Gameplay
8.0
8.7
In een notendop

Assassins Creed is al jaren een groot succes en kent vele fans over de hele wereld. Gamemind laat zich niet beïnvloeden en zal eens goed bekijken of deze Assassins Creed net zo goed als zijn voorgangers is. Lees hieronder onze mening en kom er erachter wat het laatste deel te bieden heeft.

8.4
Onze Score
8.7
Bezoekers Score
Je hebt een beoordeling gegeven

Assassins Creed 3 is één van de grootste games van het jaar 2012 en zou volgens velen zo maar eens de game van het jaar kunnen worden. Het ontdekken van de wereld is in elke Assassins Creed game een schitterende beleving. En zo ook weer in deze game. Voordat we verder gaan willen we eerst even melden dat er spoilers in ons verhaal voor komen over de voorgaande delen. Het is een game gebaseerd op een verhaal en elk deel neemt je verder mee in dat verhaal. Wij raden dan ook af om te beginnen bij het laatste deel omdat de ervaring dan vele malen minder is. Voor nieuwe spelers wordt het in de game wel uitgelegd. Lees dus verder op eigen risico!

Het verhaal vervolgt de avonturen van Desmond Miles die tijdens zijn jeugd is weglopen bij de Assassins broederschap. Nu het einde van de wereld steeds dichter bijkomt begint de tijd te dringen. Desmond moet opnieuw de Animus in om iets te vinden, wat laten we in het midden. De Animus is een machine die je d.m.v. je DNA je het leven van je voorouders kan laten her(be)leven. Dit is dan meteen ook je speelwereld, uiteraard zijn er ook de momenten in de wereld van Desmond. Dit meer als ooit, het is als het ware twee verhalen voor de prijs van één! Je komt terecht in het oude Ameriak via de Animus, dit net voor de burgeroorlog, de onafhankelijkheidsoorlog wel te verstaan. De dertien koloniën van Brittannië zullen zoals velen weten onder druk komen te staan. Ene George Washington zal onder andere een stempel op de geschiedenis drukken. Daar middenin als speler bevind jij je!

Het begin van de game

Bevat lichte spoilers over het begin van de game

In deze game zal je niet één maar twee Assassins zijn dit zonder Desmond mee te tellen! Het verhaal begint met Haytham Kenway een Britse man van rond de 30. Als speler zul je ontdekken dat hij net als de speelbare karakters in de vorige games behoorlijk atletisch is. Hij klautert omhoog waar hij wil en heeft de wapens van een echte Assassin. Zijn stemacteur Adrian Hough brengt de Britse klank goed over. Je eerste opdracht is het vinden van geschikte bondgenoten. De makers laten je als het ware een hele lange introductie zien! Waar naar toe ontdek jezelf. Kenway is een goed opgezette karakter en het verhaal omtrent hem is goed uitgewerkt het zet je voor verrassingen. Je zult je in eerste instantie misleidt voelen door de trailers van het spel maar dat komt wel goed, je zult ons op onze vierkante ogen moeten geloven.

Einde lichte spoilers

Het introduceren van Connor

In de game zal je als Ratonhnhaké:ton de spelwereld verkennen een half Mohawk indiaan die beter bekend staat onder de naam Conner. Hij is in tegenstelling tot zijn voorganger Ezio uit de Assassins Creed 2 serie introvert. Opgegroeid in een stam en daarbij ook gewend aan de leefsituatie die daar bij hoort. Dit brengt een unieke spelbeleving met zich mee omdat je in Assassins Creed 3 ook echt leert jagen op wilde dieren. Ja, er lopen wilde dieren rond in Assassins Creed 3, denk hierbij aan vossen, konijnen en zelfs beren. Dit is na het succes van Red Dead Redemption door het team opgepikt tijdens de ontwikkeling en er ingestopt.
Met een pijl en boog, lok voedsel of vallen in Assassins Creed 3 kun je dieren vangen. Eenmaal zo’n dier gevangen kun je de huid gebruiken of andere dingen van het dier. Je kunt de gevonden voorwerpen vervolgens weer verkopen. Connor is minder diepgaand dan de voorgaande karakters qua achtergrond. Het is simplistisch uitgewerkt. Het is een duidelijke keuze die past bij de levensstijl van indianen echter kan het leiden tot oppervlakkigheid in gesprekken en opvattingen van Connor zelf. Dit laatste is voor de speler onprettig, de één zal zich er misschien iets meer of minder van aantrekken indien minder betrokken bij het verhaal.

Spelmechanismen en vergelijkingen

Het sterke punt van de game is natuurlijk het verhaal. Dit moet je in een review niet willen lezen en daarom stappen we nu ook in een denkbeeldige tijdmachine en gaan we even vooruit naar andere dingen.

In Algemene zin

In Assassins Creed is het verhaal een ontzettend groot pluspunt. Je zou kunnen zeggen dat het om het verhaal draait en dat daar elementen aan verbonden zijn. Uiteraard doe je dan de game tekort, het is daarom ook een kleurloze vergelijking. De gameplay bestaat uit meerdere elementen. Elke Assassins Creed game doet op dit vlak wel iets uniek, in een voorgaand deel was er een soort Tower Defense systeem om maar iets te noemen. Zo meer over wat er in deze game zit. Als eerste willen we het hebben over het systeem waar de serie om befaamd is. Het klimmen en ja, soms ongelukkig vallen.

Het klimmen is eindelijk eens goed aangepakt. Er is een een zogenaamde Free-run knop die je kunt indrukken waarmee je automatisch tegen muren omhoog klimt en andere objecten trotseert. Het systeem pakt nu beter welke kant je op gaat, dit gebeurt automatisch. In het verleden wou de game je nog wel eens in het diepe laten springen omdat je niet helemaal recht de richting inging. Dit is grotendeels verholpen, en dat mocht ook wel! Je wilt niet helemaal opnieuw beginnen na een lange achtervolging en het gevoel hebben dat je niets fout deed. Iets minder scherp mag wel.

Uniek aan dit spel in deze modus is de mogelijkheid om door bomen te gaan. Er natuurlijk niet dwars doorheen als Iron-Man in een driftige bui maar van tak naar tak. Het leveldesign hiervan is goed te noemen het sluit tijdens missies goed aan. De bomen staan anders gezegd om de juiste plek.
In de steden kun je nu ook door openstaande ramen heen, jammer genoeg kun je niet in zo’n huis blijven maar neemt de game het van je over en ga je automatisch door het huis heen en er via de andere kant weer uit. Dit is erg spijtig, het bevorderd de snelheid, maar je wilt het eigenlijk zelf doen.

Te Voet en het toepassen

Het klimmen over de daken is helaas minder aantrekkelijk omdat je nu met paarden in de stad mag komen. Dit is over het algemeen makkelijker en sneller. Een ander belangrijk systeem is het vechtsysteem. Dit werkt zoals alle elke game in de serie erg simpel. Je kunt aanvallen en blokken/counteren. Time je dit goed dan gaat Conner als een gek tekeer en komt de ware krijgen in hem naar boven. Visueel allemaal erg mooi maar niet heel spannend, het werkt allemaal net weer ietsjes beter dan het voorgaande deel.

Tactisch moet je wel meer denken omdat het vuurwapen breed geïntroduceerd is. Schiet een peloton op je? Gebruik een tegenstander als schild, leuk gedaan. We hadden het net al even over de paarden in de game. Ten eerste ze zijn niet allemaal het zelfde maar er had wel iets meer diversiteit gemogen! De besturing is ook wat lomp.

Op zee en de daarbij horende gameplay

Van het land naar de zee. In de game zitten ook missies op het water. Je zult het roer in handen nemen en echte gevechten op het water hebben. Deze zee-gevechten in je schip zijn subliem uitgewerkt! Het principe is vrij simpel. Je stuurt en hebt een veld met schietbereik. Daarnaast kun je half zeil, vol zeil en zonder zeil varen, dit beïnvloedt de snelheid van het schip. Wordt je vaak genoeg geraakt dan zinkt het uiteraard! Ook kun je andere schepen rammen, dit zul je zelden doen in de praktijk eveneens het rekening houden met de hoogte van de golven die je bereik verkleinen. Je schip is upgradebaar, denk aan meer munitie of bescherming.

Technisch oogpunt van de game

De game is in technisch opzicht gewoon minder sterk. Het zal regelmatig voorkomen dat een paard vastzit in een boom, drinkbak of hekje. Ook is het grafisch niet goed afgewerkt. Op het eerste gezicht ziet het er prachtig uit. Alleen kleine takjes langs de rivier zijn om te huilen als je het van dichtbij ziet. Maar voor de rest mogen we zeker niet klagen! Fantastisch water. Het feit dat een one-day patch is, is bedroevend. Het is erg gemakkelijk maar kun je toch niet maken als maker in onze ogen. Verder zijn er dubbele personages in de game, dit in de zelfde ruimte. Erg slecht. Doen al deze dingen iets met de ervaring in het spel? Nee, nauwelijks. We zijn er niet blij mee, maar zullen het niet al te zwaar wegen.

Audio

Qua geluid maakt de game een goede indruk. De muziek is in elke game eigenlijk wel een benadering van perfectie. Het blijft een smaak maar kwalitatief zeer geslaagd. De voice-cast is ook goed gekozen. Je hebt geen last van een herhalingssyndroom. Er is verder niet echt iets noemenswaardig. Moet je echt iets noemen dan kun je pleiten voor meer diversiteit van de effecten die vaak voorkomen. Dit is gewenning en eigenlijk wel geaccepteerd in de game-wereld.

Unieke Input Gamemind

Nu het is het de vraag wat het overige zo goed maakt? De Assassins Creed reeks laat je anders naar dingen kijken. Het leert je ten eerste een stukje geschiedenis, al is niet alles waarheidsgetrouw (hierover kun je hier meer lezen). Dit kan natuurlijk elke game doen en krijgen al die games dan meteen een 10 zul je je afvragen. Nee, niet alles games krijgen meteen een 10.

Op deze manier wordt het geen geschiedenis lesje maar is behapbaar voor elke speler.

Deze game heeft een uitermate goede manier. Het laat je namelijk ‘open leren’. Je leeft met een verhaal mee. Je krijgt continu kleine stukjes. Op deze manier wordt het geen geschiedenis lesje maar is het behapbaar voor elke speler. Onbewust leer je dingen en kun je het beter plaatsen. Dat alles door een spelletjes. Ook heeft het soms al bijeffect dat je meer wilt weten en dat de game automatisch een motivator wordt. De twist in de game is de dikke laag subjectiviteit. Dit ligt er bovenop. Wat is er nu waar? Het hangt aan elkaar aan leugens en je leert dat het slechts een interpretatie van iemand is. Dit is uiteraard handig voor het echte leven.

[hero heading=”Conclusie” tagline=”een hoop plezier”]Het derde deel is een ontzettend leuk spel dat uitblinkt in het verhaal en zijn grootsheid. Het zal zeker tot de top 5 van het jaar horen en het is dan ook meteen een aanrader. Is het een verbetering in vergelijking met de voorgaande delen? Ja, maar niet desastreus. Het is een zeer goede game waar je zo’n 40 uur pleier mee hebt en grijpt het je, dan nog veel meer. Het steekt minder nauw in elkaar, systeem werkt minder motiverend en de snelle tot niet ontdekkende speler zal er echt minder plezier van hebben. Je moet veel initiatief nemen het wordt niet voorgekauwd, je zult dus echt opzoek moeten gaan naar alle mogelijkheden die de game heeft. Dit is voor sommigen een groot mispunt en natuurlijk een ontwerp fout omdat het niet gestroomlijnd is. Daarom ook de negens en geen tienen. Prima cijfer, uitstekende game en hopelijk een leuke review![/hero]

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Technische Kwaliteit
Audio Gerelateerde Kwaliteit
Algemene Spelervaring
Game Design
Gameplay

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.