Muziek
Je Leest nu
Dave Matthews Band – Away From The World
0
Review

Dave Matthews Band – Away From The World

door 4 december, 2012
Positief

Ontzettend goed geproduceerd, blazers voegen echt iets toe, unieke sound

Negatief

Het te ambitieus omgaan met nummers waardoor ze te lang worden en mogelijk saai

Score
Onze Score
Bezoekers Score
Beoordeel
Algemene Kwaliteit
9.0
Technische Kwaliteit
9.0
In een notendop

Een fijn album met een ruig randje. Het is het 8e album van de getalenteerde band en het is spijtig dat ze zo onbekend zijn in Nederland. Afgezien of je van de stijl houdt kun je er niet onderuit dat de muziek van goede kwaliteit is. Ze kunnen zeker als uniek bestempeld worden en helemaal gezien deze tijd van de muzikale ontwikkelingen die zich voornamelijk op het elektronische gebied ontwikkelen.

9.0
Onze Score
Bezoekers Score
Je hebt een beoordeling gegeven

Het album begint met de knaller Broken Things hieruit zul je al snel merken dat er ook blazers aanwezig zijn. De saxofoon geeft een andere dimensie aan de rock georiënteerde stijl. Daaroverheen zijn de gierende gitaren af en toe te horen, en later wordt het stokje over genomen met een solo van de sax. De stem van de zanger Dave Matthews (waar de band naar vernoemd is) is een apart verhaal te noemen. Persoonlijk houd ik er wel van en het doet mij denken aan een John Mayer gemixt met een type Sting, maar ik kan goed begrijpen dat het af en toe wat zeurderig overkomt. Dit is een kwestie van smaak.

Producer

Het 2e nummer op het album zet opnieuw de lijn voort van blazers wat album ook meteen kenmerkt. Dit is ontzettend fijn en goed gemixt, op het juiste moment het er door heen drukken en de rest laten rusten of wat in de muziek drukken. Het alles door elkaar heen laten spelen is een doodsteek voor het luistergemak en dat leek Steve Lillywhite als de beste te weten. Deze producer is dan ook niet de minste, zo heeft hij samen gewerkt met The Rolling Stones, Peter Gabriel, U2 en The Killers om er maar wat te noemen! Het 3e nummer is Mercy wat tevens de single van het album was, hier kun je even bijkomen van de vorige nummers want deze is beduidend rustiger. Opnieuw van top kwaliteit en is hierboven te beluisteren.

Het nummer Sweet heeft een ontzettend lang ‘intro’ en als je al wat gevoelig bent voor zeurige nummers dan zal dit een ramp zijn. Het zelfde gebeurt in het nummer The Riff. Dit is tegenstelling tot Sweet wel een beter aangekleed nummer. Maar het klopt gewoon niet helemaal. Het zal altijd een kwestie van smaak blijven. De drie nummers Sweet, The Riff en Belly Full zitten allemaal achter elkaar en staan midden op het album, het lijkt dan ook om een dal te gaan. Daarna gaat de kwaliteit weer wat omhoog. De nummers geven een completer gevoel, de drie genoemde nummer missen wat elementen. Er had meer in kunnen zitten, dit ook mede omdat bepaalde stukken gewoon erg goed zijn!

Deluxe zonder luxe

Eenmaal aangekomen bij het nummer Rooftop zul je merken wat ik eerder bedoelde met de vergelijking John Mayer. Het is gezien de leeftijd van de zanger nog maar de vraag wie er eerder mee was. Afgaand op alleen dit album is dat niet te zeggen. De laatste nummers van De Deluxe Edition zijn live optredens, dit vind ik persoonlijk altijd wat minder. Het laatste ‘echte’ nummer, dus geproduceerd in een studio is Drunken Soldier. Hier lijkt het dak er echt af te gaan, want het is mij een raadsel wat de intentie hiervan was. Alle inspiratie moest samengevoegd worden en dit resulteerde in een mengelmoesje van verscheidende stijlen?  Het nummer duurt een kleine tien minuten maar erg fijn is het niet. Alle live nummers zijn tevens al nummers die er al op staan.

[hero heading=”Conclusie” tagline=”Niet echt de potentie om legendarisch te worden”]

Dave_Matthews_Band_Away_From_the_WorldAfsluitend naar een conclusie kunnen we zeggen dat het een fijn album is. Het is een uitmuntende band! Over de kwaliteit zul je mij dan ook niet horen. Het zijn de keuzes die worden gemaakt. Dit zijn kwesties van smaak waar ze in mijn ogen wat in doorslaan. Het heeft ook niet echt de potentie om legendarisch te worden. Als recensent vind ik de nummers steengoed. Maar vraag me een nummer wat we over 25 jaar nog draaien? Ik zou het niet weten. Hoe dit kan is mij een raadsel omdat het erg goed is.[/hero]

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Algemene Kwaliteit
Technische Kwaliteit

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.