Nieuws
Je Leest nu
Vrouwelijke protagonist in game kan Niet
0

Vrouwelijke protagonist in game kan Niet

door Rick de Vries19 maart, 2013

De ontwikkelaar van Remember Me (de game waar ik sinds de bekendmaking al van zeg dat het wel eens een pareltje kan zijn) heeft onthuld dat bepaalde uitgevers geen vrouwelijk hoofdrol in een game willen hebben, dit is het geval met Nilin uit Remember Me. Hieronder lees je meer over dit interessante onderwerp.

De creative director Jean-Max Morris bij de ontwikkelaar Dontnod Entertainment van Remember Me geeft aan dat verscheidende uitgevers hebben aangegeven dat ze geen vrouwelijke hoofdrol in een game willen hebben. Dit was dan ook meteen het punt waarom bepaalde uitgevers geen handteking onder het contract wilden zetten, de hoofdrol in Remember Me is zoals in de inleiding valt te lezen vertolkt door een vrouw. “Het zou en moest een man zijn, zo simpel was het”. Dit liet hij aan The Penny Arcade Report weten.

Jean-Max Morris geeft verder aan dat ze wat wilden spelen met het privé-leven van Nilin, de protagonist. Zo zou er op een moment een romantische scene kunnen zijn waarbij ze een man kust. Hier kreeg de ontwikkelaar kritiek op. Het zou voor een mannelijke speler die Remember Me speelt ongemakkelijk zijn. Dit zou volgens Morris ook meteen de reden zijn waarom het gameklimaat maar niet volwassen wordt.

Mening over dit bericht

De eerste gedachten was een vergelijking met Lara Croft uit het recent verschenen Tomb Raider. In plaats van negatieve berichten zijn er juist meer positieve berichten verschenen omdat Lara een vrouw is. Wel waren deze overwegend seksistisch getint.

Naar mijn inzien is het een wat vreemde gedachte dat een vrouw niet zou aanslaan bij mannelijke gamers. Het gaat om de gedachten waaruit een game ontwikkeld wordt. Ga je een bestaand concept veranderen dan kan ik de uitgevers goed begrijpen, dit zullen de gamers niet gauw pikken. Stel je voor dat je verplicht als man moest spelen in Tomb Raider, dat kan gezien het concept niet, respect naar de serie zelfs nog achterwege gelaten.

In het verhaal worden geen namen genoemd, dit waarschijnlijk om in de toekomst geen partijen uit te sluiten. Ik kan me lastig voorstellen dat de uitgever het gedaan heeft uit politieke opvattingen, het zal voornamelijk financieel zijn. Uitgaande dat bepaalde religie de rol van vrouw iets anders invullen zou het wel een argument kunnen zijn. Gezien de tijd waarin we leven is dat geen sterk argument en zou ik het spijtig vinden als dat de motivatie voor bepaalde uitgevers is geweest.

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.